Afl 31: Wetenschapsjournalistiek

Op televisie worden bij Proefkonijnen allemaal experimenten gedaan en in het wetenschapskatern van de krant wordt gerapporteerd over doorbraken in de betawetenschappen. Het geesteswetenschappelijk en sociaalwetenschappelijk nieuws lijkt daarmee geen plek te hebben in de media. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over wetenschapsjournalistiek.

Alexander Pleijter wijst erop dat journalisten bètawetenschap ingewikkeld vinden en daarom menen dat het een aparte plek verdient. Linda Duits voegt daaraan toe dat journalisten eerder denken dat ze de geestes- en sociale wetenschappen voldoende beheersen om erover te kunnen schrijven. Het verschilt bovendien per mediagenre welk type wetenschapsnieuws de voorkeur heeft. Opmerkelijk daarbij is dat doorbraken in de bètawetenschap ook hun weg niet vinden naar de krant.

Mediastudent Iris Verhulsdonk interviewde wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van de Volkskrant. Hij vertelt hoe de Volkskrant wetenschapsnieuws selecteert. Keulemans wijst erop dat het journalisten vaak aan de kennis en vaardigheden ontbreekt om wetenschap op waarde te schatten. [Snel luisteren]

Blijkbaar vergeten studenten bij het verlaten van de universiteit hun methodologische kennis. Linda en Alexander hebben hier een discussie over. Alexander stelt dat jonge journalisten zich schikken naar de heersende normen op een redactie: als een senior zegt dat ze een onderzoek gaan brengen, gaat een jonge journalist dat niet corrigeren als het onderzoek slecht is.

Mediastudent Folkert Coehoorn maakte een item over de juistheid van wetenschapsnieuws. Worden mannen echt opgewonden van de geur van rotte eieren? Of gaat het om acht transgender vrouwen, penisweefsel en een vleugje waterstofsulfide?

Journalisten hebben weinig tijd en geld en gaan daarom te snel af op ronkende persberichten van communicatieafdelingen. Zij brengen te snel iets als een doorbraak omdat universiteiten steeds meer bezig zijn met imago.

Bij het beantwoorden van de vraag spreken de mediadoctoren hun zorgen uit over de kwaliteit van wetenschapsjournalisten. Het gaat daarbij om een gebrek aan wetenschappelijke geletterdheid van journalisten. De waakhondfunctie die wetenschapsjournalistiek zou moeten hebben komt daarbij in het geding. [Snel luisteren]

Links bij deze uitzending:

U kunt zich ook via iTunes op deze podcasts abonneren. 

One comment on “Afl 31: Wetenschapsjournalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *