Afl 42: Walging


Slack for iOS Upload (2)

We kijken vaak naar films of video’s die eigenlijk heel vies of eng zijn. Waarom is het lekker om te gruwelen? Heeft wansmaak ook een functie? En waarom walgen wij eigenlijk? In de 42e aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over walging en de media.

Te gast is Jan Doense, ook bekend als Mr Horror. Hij is oprichter van Schokkend Nieuws, een filmtijdschrift voor liefhebbers van horror, fantasy en science fiction. Daarnaast is hij voormalig directeur van het Amsterdam Fantastic Filmfestival en richtte hij productiemaatschappij House of Netherhorror op, dat onder andere de film The Pool produceerde.

Doense vertelt dat de horror in de jaren ’60 extreem gruwelijk was, terwijl horror nu juist vrij gematigd is. Linda vermoedt een verband met de seksuele tijdsgeest: die was in de jaren ’60 een stuk vrijer dan in de huidige verpreutsende samenleving. Vincent vraagt zich af of het zo is dat mensen tegenwoordig zoveel gewend zijn dat ze niet meer te choqueren zijn. Doense denkt echter dat de eerder genoemde films uit de jaren ’60 en ’70 nu flink zouden choqueren.

Zowel horror als seksualiteit staan in relatie tot taboes. Horror is bij uitstek een genre dat grenzen opzoekt en overschrijdt. Doense vindt het jammer dat horror vaak niet serieus wordt genomen, terwijl het juist een uitstekend genre is om mensen bewust te maken of te confronteren met taboes in de samenleving. De aantrekkingskracht van horror- en walgingsbeelden dooft niet uit: er is steeds weer een nieuwe generatie die dit interessant vindt.

Naast walging door beelden kan walging ook een grote rol spelen in literatuur. Redacteuren Iris Verhulsdonk, Folkert Coehoorn en Rosanne Eijsink maakten een item over het boek Vochtige Streken. [Snel kijken]

Peter de Jong, hoogleraar Experimentele Psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, deed onderzoek naar walging. Redacteur Marloes de Jong interviewde hem over de definitie en functie van walging. [Snel kijken]

We concluderen dat horror en walging een functie hebben: het is soms nodig om met je eigen duistere kant geconfronteerd te worden. Er is sprake van catharsis: ze bieden een veilige manier om te gruwelen.

Bekijk de opname: 

Links bij deze uitzending:

U kunt zich ook via iTunes of Stitcher op deze podcasts abonneren.