Afl 27: Liveblogs

FullSizeRender (1)Bij grote nieuwsgebeurtenissen plaatsen nieuwssites tegenwoordig live berichtgeving. Een of meer journalisten houden op een liveblog de laatste ontwikkelingen bij. Dynamiek en crossmedialiteit zijn daarbij belangrijk: er worden filmpjes van YouTube gedeeld, tweets besproken, en feiten en geruchten lopen soms door elkaar.  De Mediadoctoren houden niet van speculeren en verwonderen zich over de toegevoegde waarde van die liveblogs. Dit doen we met Alexander Pleijter, hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter en lector Journalistiek en Innovatie op de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg.

Volgens Pleijter zijn liveblogs niet zo heel nieuw. In de jaren ’90 zag je ze vooral op technologiesites, waar congressen live bijgehouden werden. In Nederland verschenen de eerste liveblogs over nieuws tijdens de Arabische Lente. De opkomst van liveblogs kan in het licht van de ontwikkeling van sociale media gezien worden: liveblogs zijn eigenlijk een georganiseerde twitterstroom over één specifiek onderwerp.

De meeste kenmerken zijn niet specifiek voor liveblogs, maar voor liveverslaggeving in het algemeen. Bij zo’n live verslag zijn er periodes waarin er niets gebeurt, terwijl er wel verslag moeten worden gedaan. Liveblogs vooral veel op kantoor gelezen. Het is makkelijker om een pagina te verversen dan tv te kijken op je werk. Bovendien laat onderzoek zien dat mensen liveblogs gebruiken om mee te kunnen praten op het werk.

Linda maakte een item waarin live verslag wordt gedaan van een liveblog [snel luisteren]. We bespreken wie nou eigenlijk een liveblog maakt. De informatie komt immers van meerdere bronnen waarin kranten en sites van elkaar lenen. Chris ziet het als iets simpels: livebloggen is niets meer dan het bij elkaar brengen van informatie. Dit vraagt echter wel om andere vaardigheden.

De rol verandert van gatewatching naar gatekeeping. Een journalist cureert informatie en zorgt er zo voor dat lezers van bijvoorbeeld nrc.nl ook andere journalisten lezen. In liveblogs is er ook ruimte voor burgerjournalistiek, vooral in de vorm van foto’s.

Chris interviewde Bas Paternotte, adjunct-hoofdredacteur van The Post Online (TPO) [snel luisteren]. TPO start liveblogs bij gebeurtenissen met veel verwachte impact over een onderwerp dat veel lezers zal trekken. Bij een liveblog op TPO is een team bezig met informatie zoeken en één redacteur filtert hier de informatie uit. Paternotte zegt dat door liveblogs de bezoekersaantallen omhoog schieten.

Volgens Paternotte zitten mensen dus zeker te wachten op liveblogs, maar is dat wel zo? Onderzoek wijst uit dat in de meeste onderzochte landen minder dan twintig procent van alle mensen in de afgelopen maand een liveblog heeft geraadpleegd.

We concluderen dat liveblogs niet zo bijzonder zijn, maar simpelweg gemakkelijker en efficiënter te volgen [snel luisteren]. Het is verslaggeving over verslaggeving. Volgens Pleijter kunnen liveblogs echter wel gezien worden als de enige grote journalistieke verandering door het internet.

Links bij deze uitzending:

  • Onderzoek naar het raadplegen van liveblogs in negen verschillende landen.
  • Paper over liveblogs omtrent verkiezingen in vergelijking met liveblogs over de Arabische lente.
  • Onderzoek naar de productiepraktijken van liveblogs.

U kunt zich ook via iTunes op deze podcasts abonneren. 

One comment on “Afl 27: Liveblogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *