Afl 11: Games en de mainstream

Een van de eerste shootersEr bestaat een hardnekkig stereotype over ‘de gamer’, hoewel statistieken dat beeld allang tegenspreken. Heeft dit misschien iets te maken met de tegenstelling bestaan tussen ‘casual’ en ‘hardcore’ games? Tegenwoordig zijn er naast games ter ontspanning ook serieuze games, waarmee chirurgen bijvoorbeeld leren opereren. Is het tijdperk nabij dat we het medium als meer zien dan puzzelspelletjes of gewelddadige shooters? Samen met studiogast David Nieborg (journalist, consultant, maar bovenal onderzoeker op het gebied van games) buigen de mediadoctoren zich over de vraag of games inmiddels mainstream zijn geworden.

We definiëren wat een game eigenlijk is. We bespreken waarom games in de wetenschap onder nieuwe media worden geschaard en hoe het onderzoeksveld naar games eruit ziet. Het gaat daarbij niet alleen om publieken, maar ook om technologische innovatie en de verhouding tot andere media. David Nieborg legt uit hoe games zich ontwikkeld hebben, vanuit de kelders van MIT via de arcade naar de console.

Vanaf deze aflevering is er een nieuw vast element, het 200-seconden-item. Deze week maakte Vincent een bijzonder verhaal over liefde, de Tweede Wereldoorlog en natuurlijk games. Dit item is ook apart te beluisteren via YouTube.

Het interview is met Ellis Bartholomeus van Ellis in Wonderland. Zij is game-ontwikkelaar en gameconsultant. Zij denkt mee met bedrijven of games ook voor hen een oplossing kunnen zijn. We bespreken in hoeverre dit idee strijdig is met de definitie van een game en van spelen.

We concluderen dat iedereen wel eens een game speelt, maar niet iedereen ook een gamer-identiteit heeft. Dit gebeurt vooral bij games die veel geld kosten, zoals First Person Shooters, en veel minder bij casual games zoals Angry Birds. Hoe meer games in de mainstream raken, hoe meer deze subcultuur van gamers zich hier tegen verzet. Dat heeft games er echter niet van weerhouden volwassen te worden.

Links bij deze uitzending:

Je kunt je ook via iTunes abonneren op deze podcasts.