Afl 149: Vrouwen en radio

Plaatjes draaien en jolige grappen maken: de radio van zenders als 538, Q Music en 3FM lijkt gemaakt voor en door een specifiek soort man. Dat model is er niet altijd geweest. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over vrouwen en radio. Dat doen we met Alec Badenoch, bijzonder hoogleraar Transnationale Media aan de Vrije Universiteit, die veel fragmenten heeft meegebracht – zoals van anarcho-feministen die ruiten van pornowinkels insloegen.

We beginnen in Duitsland net na WWII waar vrouwen te horen waren in programma’s met lichte muziek. Via daar en het Verenigd Koninkrijk komen we in de jaren 50 bij een internationale beweging van vrouwen die radio maakten voor vrouwen. De geschiedenis van vrouw en radio past goed binnen genderstudies omdat radio zo als vanzelfsprekend werd en wordt gezien. Veel radio was gericht op huishoudelijke tips, maar vaak wel met verheffingsideaal.

Vrouwenprogramma’s waren pioniers in eigenschappen die we nu karakteristiek vinden aan radio: kletsen, inbellen. Vrouwen traden op als vertalers van de publieke naar de huislijke sfeer. We hebben het daarbij ook over archiveren, waarvoor alledaagse vrouwenradio niet interessant gevonden werd. Daarnaast bespreken we de seksistische ‘kritiek’ op vrouwenstemmen, die al sinds de jaren 20 te horen is en met de tijd nauwelijks lijkt af te nemen. Waarom is het eigenlijk belangrijk deze geschiedenissen te bestuderen en kan je dat wel als man?

Link bij deze uitzending: