Afl 44: Datecultuur


Een date hoef je allang niet meer te regelen via een avondje uitgaan. Datingsites – en apps als Tinder of Happen worden veel gebruikt. Media schrijven graag over de invloed van technologie op daten, maar heeft de technologie onze afspraakjes wel zo veranderd? In de 44e aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over datecultuur, traditionele genderrollen en technologie.

img_3986-2 Dat doen we met antropoloog Jitse Schuurmans. Hij schreef zijn masterscriptie over de verleidingsgemeenschap in Californië en werkt nu aan een promotieproject over dating en hooking up in de VS en Hong Kong. Hij maakt onderscheid tussen het traditionele date-script dat voorschrijft hoe een jongen een meisje moet uitvragen. Hooking up daarentegen gaat om snel seksueel contact, waarbij emotionele intimiteit wordt afgehouden.

We bespreken de geschiedenis van datecultuur. Linda legt uit dat daten een fenomeen is uit de moderniteit. Eind achttiende eeuw beginnen mensen een relatie te zoeken via media, maar dit was hevig gestigmatiseerd. Met de opkomst van internet heeft dit een vlucht genomen. Schuurmans vertelt dat buitenshuis afspreken eerst een gewoonte was van de lagere klasse die later is overgenomen door de midden- en hoge klasse. Apps als Tinder hebben dankzij de ludieke vorm het stigma rondom datingsites voor twintigers deels doorbroken.

We bespreken verleidingsgemeenschappen, waarin mensen (voornamelijk mannen) zich opgeven om te leren versieren. Het lijkt daarbij alsof mannen niet meer weten hoe ze zich moeten gedragen. Om te versieren moet je nu niet alleen geld hebben en macht, maar ook een leuk praatje kunnen maken. We bespreken wat je moet doen om succesvol te zijn als ‘kwaliteitssingle’. Het zoeken naar liefde is misschien nog nooit zo moeilijk geweest. Redacteuren Folkert Coehoorn en Iris Verhulsdonk maakten een item over liefde en Tinder [snel kijken]

Tot nu toe is het alleen nog over hetero’s gegaan. Redacteur Sebastiaan van de Poll interviewde Joseph Kearney van gay datingsite Planet Romeo. Volgens hem zijn hetero’s minder open over hun wens om casual seks te hebben. Bij hetero’s is het minder normaal om aan te geven wat precies je seksuele voorkeuren zijn. [Snel kijken]. De scripts zijn op andere manieren ontwikkeld. Linda stelt dat het heteroseksuele script is gevormd door stigma, historische context en sociale klasse terwijl homo’s zelf hun scripts konden invullen. Schuurmans voegt toe dat homoseksuele mannen vaak early-adopters zijn van dit soort technologieën omdat zij vaak in gebieden zitten waar niet heel veel andere homoseksuele mannen te vinden zijn.

In het beantwoorden van de vraag hoe technologie daten heeft verandert verschillen Schuurmans en Linda van mening. Hij benadrukt dat de hoeveelheid mogelijke partners waarmee je in contact komt ongekend groot is, bovendien komen ze uit een andere poule dan vrienden-van-vrienden. Volgens Linda zorgen apps als Tinder er juist voor dat bestaande processen worden vergemakkelijkt, in plaats van dat deze doorbroken worden. Het culturele script van daten voor hetero’s verandert eigenlijk nauwelijks.

Bekijk de opname:

 

Links bij deze uitzending:

U kunt zich ook via iTunes of Stitcher op deze podcasts abonneren.