Afl 51: Dood van de popster

De jaren ’80 en ’90 leken de gouden periode voor de popster. Iedereen had hun idool aan de muur hangen en als je geen fan was van een popster, deed je eigenlijk niet mee. Wat is daar nu nog van over? In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over de mogelijke dood van de popster. Dit doen we met Jaap Kooijman, Universitair Docent aan de UvA en gespecialiseerd in populaire cultuur.

We bespreken dat pop verschillende betekenissen heeft. Zo wordt de term gebruikt als de commerciële tegenhanger van rock maar ook om specifieke muziekkenmerken van een nummer aan te duiden. We hebben het over een stramien van popnummers en popsterren en maken tot slot een vergelijking tussen de popsterren van toen en nu.

Oorwurmen: van die liedjes die niet uit je hoofd gaan, hoe vaak je ze ook zingt. Redacteuren Thom Aalmoes en Narin Esmaeel maakten een item en gingen op zoek naar de oorzaak van de volhardende melodietjes [snel kijken].

Redacteur Folkert Coehoorn interviewde muziekjournalist Job de Wit over de definitie van pop en hoe de popster nu verschilt van de jaren ’80 en ’90 [snel kijken].

Bekijk deze uitzending:

Links bij deze uitzending:

U kunt zich ook via iTunes of Stitcher op deze podcasts abonneren.