Afl 63: Verbeelding van koloniaal verleden

Nederland worstelt nog steeds met haar koloniaal verleden. De meeste geschiedenisboeken vertellen daar vooral over vanuit het perspectief van witte Nederlanders, waarbij er makkelijk over zwarte bladzijden heen gestapt wordt. Dat geldt ook voor de media, zowel fictie als journalistiek. In deze aflevering verwonderen de mediadoctoren zich over de verbeelding van ons koloniaal verleden. Dat doen we samen met Pamela Pattynama, emeritus hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Literatuur- en Cultuurgeschiedenis.

Eerder werd er hoofdzakelijk nostalgisch teruggekeken naar Indië. Inmiddels is dat vertoog omgeslagen in reflectie op schuld. We hebben dan ook veranderende ideeën over kolonialisme, waarbij verschillende groepen op verschillende manieren hiernaar kijken en hier aandacht voor vragen. Het is daarbij belangrijk om op te merken dat ook mensen uit de voormalige koloniën geen homogene groep zijn.

Redacteuren Thom en Pim maakten een item over perspectieven op het oosters deel van het Nederlands koloniale rijk en het westerse deel, op basis van het werk van Gloria Wekker [snel kijken]. Iris en Thom interviewden Martin Berger, als curator bij het Tropenmuseum verantwoordelijk voor de tentoonstelling het Heden Van Het Slavernijverleden [snel kijken].

Bekijk deze aflevering:

Links bij deze uitzending: 

  • Boek Gloria Wekker over witte onschuld;
  • Boek Pamela Pattynama over Indië;
  • Vrij Nederland over de tentoonstelling.

U kunt zich ook via iTunes of Stitcher op deze podcasts abonneren.