Afl 13: Roddelen

Maarten ReesinkRoddelbladen bestaan in Nederland sinds de jaren ’60. Lange tijd lag er een taboe op roddelen, maar showbizznieuws vind je tegenwoordig overal. Ook serieuze kranten en actualiteitenprogramma’s berichten nu over de minnaars van een presentatrice of de scheiding van een voetballer. Samen met studiogast Maarten Reesink buigen de mediadoctoren zich over de toegenomen media-aandacht voor roddel.

Beroemdheden kennen we allemaal, waardoor het makkelijk is om over hen te spreken. Roddel, ook roddel over ‘gewone’ mensen, dient een sociale functie, die niet noodzakelijkerwijs negatief is. Door te praten over andere mensen leren we wat gepast gedrag is en wat er van ons verwacht wordt.

We interviewden Hummie van der Tonnekreek, als voormalig hoofdredacteur van Story en Weekend ook wel de roddelkoningin van Nederland genoemd. Zij legt uit hoe de maatschappelijke veranderingen in de jaren ’60 en ’70 ervoor zorgden dat mensen behoefte hadden om te praten over privélevens, terwijl de media in die tijd zich juist afkeerden van zulke verhalen. Roddel is nu terug in de serieuze pers, volgens Van der Tonnekreek waarschijnlijk uit financiële overwegingen. Kranten zijn echter slecht geschikt voor roddel. (Dit item is ook apart te beluisteren via YouTube.)

Chris maakte deze keer het 200-seconden-item, over sociale media als roddelmedia. Maurits Kreijveld houdt zich bezig met de wisdom of the crowd en stelt dat de boodschappen die het goed doen op sociale media de kenmerken van roddel hebben. Hierdoor zijn sociale media ongeschikt als manier om serieuze boodschappen te verspreiden. (Dit item is ook apart te beluisteren via YouTube.)

We sluiten af met een verhit studiogesprek tussen de mediadoctoren onderling en Maarten Reesink als mediator over de functie van roddel, de vraag of een roddel waar moet zijn en de rol die media spelen in roddelen. We komen desalniettemin tot een antwoord op de vraag. Dat antwoord heeft te maken met de complexiteit van de huidige samenleving en de diversiteit van het medialandschap.

Links bij deze uitzending:

Je kunt je ook via iTunes op onze podcasts abonneren.

One comment on “Afl 13: Roddelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *