Afl 33: Beeldradio

Beeldradio of tvVanaf deze aflevering kunt u live meekijken hoe onze podcast wordt opgenomen. Dat roept meteen de vraag op of we dan nog wel een podcast zijn. Is dit nu een televisietalkshow? Doen we aan beeldradio? De Mediadoctoren verwonderen zich over die vervagende grenzen. Dat doen we samen met internetjournalist Erwin Blom, gespecialiseerd in technologische media-innovaties.

Blom maakt vanuit zijn bedrijf Fast Moving Targets het programma Top Names. Hij vertelt dat hij graag televisie wilde maken met de eenvoud van radio. Top Names is een online televisieprogramma dat je ook zou kunnen karakteriseren als beeldradio. Beter is misschien het te zien als ruw materiaal dat op verschillende manieren ingezet wordt: je kunt het als geheel kijken, maar ze gebruiken ook quotes in andere producties. Blom wijst daarbij op het belang van niche-doelgroepen.

We bespreken wat een podcast eigenlijk is. Het antwoord heeft te maken met technologische kenmerken maar ook met inhoudelijke genre-eigenheid. Dat is niet nieuw. Vincent legt uit hoe media zich altijd ontwikkeld hebben en eigen kenmerken zijn gaan krijgen in de loop der jaren.  Podcasts hebben volgens hem wortels in programmatypes als het hoorspel. Blom benadrukt dat podcasts de mogelijkheid bieden te ontsnappen aan het stramien van radio waar je een bepaalde plek in de programmering inneemt.

Iris hield een interview met Karin van Es, universitair docent aan de Universiteit Utrecht en onlangs gepromoveerd op liveness. Ze vertelt dat liveness ingezet wordt om het belang van een programma te onderstrepen [snel luisteren]. We discussiëren over het gevoel van aanwezigheid dat liveness geeft en de toegevoegde waarde van interactie. Erwin stelt dat beeldradio ook een gevoel van uitsluiting kan geven.

Tot slot proberen we antwoord te geven op de vraag of Onder Mediadoctoren nog wel een podcast is [snel luisteren]. We concluderen dat we óók een podcast zijn. Een relevantere vraag is misschien of dat uitmaakt. We zijn gewend over media te denken in termen van programmering, maar dat verschuift naar denken in platforms.

Links bij deze uitzending:

U kunt zich ook via iTunes op deze podcasts abonneren.
De opname is integraal op YouTube terug te kijken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *