Afl 48: Bioscoopcultuur

slack-for-ios-uploadFilms komen tegenwoordig in verschillende bioscoopversies uit, zoals 3D, terwijl mensen ook thuis steeds meer geavanceerde thuisbioscopen hebben. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over bioscoopcultuur: waarom gaan mensen in hemelsnaam nog naar buiten om een film te zien als je alles thuis op je eigen bank kunt bekijken? Dat doen zij samen met  Clara Pafort-Overduin, Universitair Docent bij Media & Cultuur aan de Universiteit Utrecht.

In Nederland gaan relatief weinig mensen naar de bioscoop. We bespreken uitgebreid de rol van de Nederlandse Bioscoopbond,  verzuiling en de internationale profilering van de Nederlandse film.

Naast de film draait het natuurlijk ook om de bioscoop zelf. In Amsterdam staat de mooiste bioscoop van het land, Tuschinski. Redacteur Folkert Coehoorn maakte met Vincent Crone een item over een bijzonder opwindend plekje in deze bijzondere bioscoop [snel kijken].

Redacteuren Thom Aalmoes, Sebastiaan van de Poll en Pim Prins interviewden de Amerikaanse filmfanaat Jeffrey Babcock over de ervaring die hij zijn bezoekers wil geven met zijn Underground Cinema’s in Amsterdam [snel kijken].

Zowel het Tuschinski als Jeffrey Babcock proberen hun bezoeker een bepaalde ervaring mee te geven. We praten over de verschillende manieren waarop de bioscoop kan fungeren als sociale handeling, die kan leiden tot een gedeelde ervaring.

Aan het einde van de aflevering formuleren we een antwoord op de vraag. Vincent beargumenteert dat de ervaring van de bioscoop als avondje uit niet zo veel verschilt met vroeger, omdat de reden om een bioscoop te bezoeken niet is veranderd. Pafort-Overduin stelt dat er meerdere aspecten meespelen, maar de sociale handeling – die niet alleen is voorbehouden aan stelletjes die op date zijn – van belang is.

Bekijk de opname:

Links bij deze uitzending:

  • Studie Sedgwick, Pafort-Overduin & Boter naar Nederlandse bioscoopcultuur in de jaren ‘30
  • Studie Dibbets over bioscoopcultuur en verzuiling

U kunt zich ook via iTunes of Stitcher op deze podcasts abonneren.