Afl 20: Copycatgedrag

WertherBerichten over familiemoord en zelfmoord zijn vaak hevig emotioneel. Er bestaan daarbij ook angsten dat mensen dit gedrag gaan kopiëren en zich laten inspireren door incidenten. In deze aflevering verwonderen wij ons over zogeheten copycatgedrag. We doen dat met Peter Vasterman, universitair docent journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder deed hij onderzoek naar dit fenomeen.

We bespreken welke gedragingen onder copycatgedrag vallen en waarom juist zelfmoord er zo uitgelicht wordt. Ook komt aan de orde wat de nieuwswaarde is van zulke incidenten. Daarbij gaan we uitgebreid in op gedragsregels voor journalisten.

Vincent maakte een item over het Werther-effect. Goethe’s roman Die Leiden des jungen Werthers uit 1774 leidde ook tot een verhoging van het aantal zelfdodingen. We bespreken na of we dan misschien Goethe moeten verbieden.

Chris interviewde Ida Bontius, lid van het bestuur van de Ivonne van de Ven-stichting die zich richt op suïcidepreventie.

Aan het einde van de aflevering bespreken we of de zorgen terecht zijn. De mediadoctoren zijn het oneens of dit fenomeen nu meer of minder onderzocht moet worden. Peter Vasterman benadrukt dat er meer fenomenen vatbaar zijn voor copycatgedrag, zoals naar Syrië gaan om te strijden met ISIS. Zorgvuldigheid is dus gewenst.

U kunt zich ook via iTunes op deze podcasts abonneren. 

One comment on “Afl 20: Copycatgedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *